Håll klaffen små ungar det här är mammornas sång!

Just nu är jag glad över två saker. Å ena sidan för att Piedad Córdoba och CCP (Colombianas y colombianos por la paz) lyckats igen. Idag friades 10 kidnappade soldater och polis från fångenskapen i FARC genom medling av organisationen. Vissa av de nu frigivna kidnappningsoffren (”krigsfångar” enligt FARC EP) hade suttit fängslade i djunglen i 14 år.

Jag är också glad över jag hittat en sång på ett gammalt usb som jag brukade spela på repeat för mina barn för några år sedan. ”Mammarock” på skivan Kåldolmar och Kalsipper. Ni vet den som börjar med den fantastiska strofen: ”Håll klaffen små ungar det här är mammornas sång!” och fortsätter med något som faktiskt är helt normbrytande i min post-00-mammatid – ett 100 procentigt mammaperspektiv.

Visst, barnperspektiv är jättebra och viktigt, men rent krasst tror jag inte på synsättet att ”barnen måste gå före ALLT”. Klart barn ska må bra, men för att de ska må bra är det viktigt att föräldrarna också gör det, att de får tid till roligheter där barnen inte nödvändigtvis är med, att KUNNA göra det utan att få dåligt samvete. Till exempel att få lov att göra samma saker som ens barn ibland, leka, flippa ut, glömma måsten och ansvar. Som i sången Mammarock:

Men en mamma vill också va flippad och glad

Och dansa med schejker i Hyderabad

Segla på haven och råna en bank

För en mamma är nästan alltid pank

Jag tar i som bara den här i köket. Hoppas något fastnar hos mina små åhörare. För är det något jag skulle vilja lära ut till mina barn så är det det jag själv inte insåg förrän jag var vuxen – att mamma faktiskt är en människa.

….som just nu vill se om hennes favvo-kvinna Piedad Córdoba säger något om frigivningarna på nyheterna istället för att titta på ”Dora la Exploradora”… nehä… inte det alltså… ok… jag får väl köra mammarock igen då. På högsta den här gången.

Alltså, varför stod det en skylt bredvid det där bollhavet med texten: Endast barn under 12 år?

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 Comments

on “Håll klaffen små ungar det här är mammornas sång!
16 Comments on “Håll klaffen små ungar det här är mammornas sång!
  • Precis, inte jag heller! Då… vilket betyder att mina barn förmodligen inte gör det heller. Pust. Kram!/Julia

 1. Vad bra du tänkt och gjort!
  Vi ska stå upp för alla mammors rätt att få vara människor fullt ut! Att inte bli en “funktion”, som alltid servar, tröstar, ser till att alla andra har det bra och sätter sina egna behov i sista rummet. Jag tror att det är en stor gåva, som vi kan ge våra barn – detta att visa dem att livet faktiskt är riktigt härligt och roligt, även som vuxen. Barn älskar föräldrar som mår bra!
  Så sjung på i högan höjd!

 2. Åh, blir du också sugen på att slänga dig i bollhavet?!
  Här finns en kul grej; studsmattor och man spänns fast i gummilinor innan man börjar hoppa. Man kan hoppa hur högt som helst med de där linorna till hjälpt. Men bara för ungar tyvärr…

 3. Bollhav har jag ingen egen erfarenhet av… men jag har hoppat från svindlande höjder ner i nyfångat hö… med flickor! Jag har levt ett rikt liv. p

 4. Även här i Sverige uppmärksammades Farcs frisläppande och vinklades som att Farc framöver är beredda på mer fredliga tillvägagångssätt, dvs att de ska sluta upp med kidnappningar såsom makt- och påtryckningsmedel. Får bara hoppas att detta stämmer och att också alla andra fångar blir släppta!

 5. Om FARC vet jag ingenting, men utomparlamentariska grupper bör akta sig väldigt noga för att mjukna. Så har det alltid varit. När man mjuknar är det dags att lämna djungeln/ bli direktörer i något tveksamt oljebolag eller köpa in sig i politiken. En fungerande guerilla är inte mjuk, talar inte, syns inte, finns inte.
  Jag blir förtvivlad över de frisläpptas förlorade liv, det som återstår är tydligen att skriva en bok, att berätta en lämplig historia och köpa sig något slags frid i en rosa villa i Nizza eller i Patalavaca. Sedan blundar jag, stänger av, och hoppas på papa påvens frid eller på papa Hemmingways hagelbössa.

 6. Quite interesting, thanks pretty much. I am looking to acquire began now, and i concur with the advice on getting a unique website with my name in it. I want it to be really professional and to attract people to? it. Many thanks once more, really informative!

 7. Hey there, I think your website might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
  it has some overlapping. I just waanted to give you a quick heads up!

  Other then that, superb blog!

Comments are closed.