by
on
under
tagged ,
Permalink

Är det då farligt att resa i Colombia?

Den svenska studenten Jan Braunisch försvann för två år sedan då han skulle korsa djungeln mellan Colombia och Panamá till fots. Bland andra Annika och jag skrev om försvinnandet då. Läs HÄR och HÄR.

Nu har han, som många av er säkert läst i tidningen, hittats död.

Enligt det colombianska veckomagasinet Semana blev båten där han åkte stoppad och genomletad av FARC-gerillan. I Jans rygga hittade de tydligen en GPS. Spion! tänkte FARC (enligt Semanas källor) och tog honom med sig. Han blev skjuten till döds. Under fredsförhandlingarna i Havanna släppte FARC nyligen information om var man kunde hitta kroppen.

Är det då farligt att resa i Colombia?

Jag brukar svara nej på den frågan. Det är inte farligt i Colombia, i alla fall inte farligare än någon annanstans. Bara kom, kom och se, kom och lev! Jag har känt att landet är värt det. Allt det fina och sköna med Colombia, all kärlek som finns i det här landet, har fått en orättvis skuggsida på grund av den långa väpnade konflikten och knarkhandeln som tagit all plats i media. För det har colombianerna betalat ett högt pris.

Men det är klart dubbelt. Det pågår fortfarande ett krig i Colombia. Att bortse från den saken är också orättvist, inte minst mot de hundratusentals liv Colombias väpnade konflikt har tagit och de miljoner colombianer som tvingats fly från sina hem, många av dem just i det området där Jan Braunisch reste, och i det område där min fina fina vän D bodde fram till sin död.

Landsbygden i Colombia är inte Kanarieöarna. Mer som ett gammalt minfält på en vacker åker. Hundarna har genomsökt platsen, minorna har avinstallerats och minröjarna känt sig klara. Nu blommar åkern igen. Ändå trampar vi försiktigt. Vi vet att det kan finnas minor kvar som hundarna missat. Områden som kontrolleras av fel folk. Vi själva som tolkas på fel sätt, och var på fel plats vid fel tillfällen. Miljoner sår som kommer ta generationer att läkas. Därför trampar vi ännu mer försiktigt. Med respekt. Med öppet sinne. Med medvetenhet. Och öra, framför allt öra. Vi lyssnar på vad människor som vet bättre råder oss till, och vi gör som de säger. Okej?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Comment

on “Är det då farligt att resa i Colombia?
One Comment on “Är det då farligt att resa i Colombia?
  1. Väldigt fin och trovärdig skildring av Colombias vara-eller-icke-vara på Farliga Listan. Snart reser vi tillbaka till landet och jag lusläser dina inlägg och tips inför resan. Tack!

Comments are closed.