En till “jag tvättar inte håret”-blogg

Det är först på sistone jag fattat att det existerar en global rörelse kring att inte tvätta håret med schampo. Den kallas No Poo och personer som följer den kallas följaktligen för no-pooare. Detta tycker jag om. Inte för att det är dummare att tvätta håret med giftiga kemikalier i onödiga hårdplastflaskor än att köra bil med giftig bensin, men det borde vara helt i sin ordning att att INTE göra det också.  Själv slutade jag med schampo för rätt länge sen. Under en månads camping med glömd nessesär upptäckte jag att det absolut inte gjorde någon skillnad på mitt hår om jag tvättade det med schampo eller enbart vatten. Det blev inte fetare för det, tvärtom. Numera tvättar jag oftast bara med vatten och ibland med bikarbonat eller vinäger. Det sägs dessutom att håret blir finare, tjockare och mer glänsande utan schampo och stämmer säkert på många (kolla exempelvis coolbruden Lady Dahmers no poo-blogg o hennes hår!). För mig räcker det med att slippa lägga pengar på något helt onödigt och ha massa schampoflaskor drällande i soporna som det inte går att göra sig av med. Schampo eller inte – mitt hår fortsätter vara samma suddiga tunna trassel som jag haft sedan jag föddes (ni vet bäbishår). Det gör inget. Däremot är det fett att avtäcka konsumtionssamhällets mögliga myter, få lättare nessesär, en lite gladare skog, surare skönhetsprodukts-knösar och lägga pengarna på skönare saker.

Utan schampoo

Med schampoo

Jag mår fortfarande bra.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 Comments

on “En till “jag tvättar inte håret”-blogg
17 Comments on “En till “jag tvättar inte håret”-blogg
  • Eller hur, själv hatar jag ordet naturlig. Det är så vilseledande att jag själv råkar använda det alldeles för mycket. “Naturlig skönhet” är värst, så himla facho, precis som att det är bättre och finare att vara född in i en viss kropp. Jag tycker det är coolare att “göra sig snygg.” En långt större bedrift.
   Jag har förresten kollat Igor. Fy jävlar alltså.
   Kram!

 1. Ja, du ser ju glad ut både före och efter. Vår Otto gillade inte att få vatten på huvudet de första åren, så vi lät helt enkelt bli att tvätta hans år. Det var lugnare så. Och det har liksom inte riktigt blivit av att vi börjat sedan dess. Ingen i familjen har så fint hår som han. Allt gott/Linda

  • Jag känner igen det där. Alla mina barn älskar vatten, men är livrädda att få schampo i ögonen. Därför behöver de inget schampo och slipper tortyren. Lätt som en plätt ju. Kram!

 2. Hade för övrigt min värsta hårupplevelse någonsin just i Colombia. Hade inte klippt mig på tio månader och letade upp den finaste salongen jag kunde hitta i Cartagena. På fem minuter hade kvinnan klippt av det hår jag sparat ihop till under fem år. Själva fönandet tog däremot 50 minuter innan frisören var riktigt belåten. Sedan sprang jag gråtandes tvärs igenom hela jättegallerian till toaletten där jag stoppade huvudet under kranen och slet av dottern hennes gummiband och satte upp håret i små tofsar som jag sedan bar i tre månader. Ett drygt år sedan nu, har fortfarande inte hämtat mig. /Linda

  • Hårfrisörer ska man akta sig för. Jag har bara träffat en som var riktigt bra, och det var inte på att klippa hår… :). Kram!

 3. Huuuu! Inte använda schampo? Mitt hår skulle bli platt och fett och hur kul är det!

  Hur som helst en väldans kul historia som Mary af Rövarhamn ger. Värsta mardrömmen är att möta på en flink och klippsugen frissa i det läget!
  /Sandra

  • Jo, men grejen är ju (enligt no-pooare) att håret efter ett tag repar sig från ett liv av schampo-användning och inte längre blir fett. Uppe i Sierra Nevada de Santa Marta hos “los cogis” såg jag aldrig röken av varken tvål eller schampo. Inte av fett och platt hår heller.
   Och ja, Lindas story är gastkramande :). Jag har gått till frissan kanske tio gånger totalt i mitt liv. Ingen av de gångerna har jag blivit nöjd. Fast det kanske hänger på håret och inte på frissan…
   Kram!

   • Jo jag har också hår som lätt blir fett, men vad jag nu lärt mig är att anledningen till att håret blev så fett var att jag envisades med att sprippa hårbottnen på de oljor den behövde vilket ledde till att den producerade mer och mer i en rasande takt. Numer får jag inte fett hår längre :)

 4. Jag ska väldigt gärna be att få stödja mej på ett Bibelord: “om din hand blir dig till förfång, så hugg av den”, lite blodigt kanske men “förfång” är inte heller trevligt. Alltså: Om håret händelsevis skulle bli dig till förfång, klipp av det. Jag säjer bara “fem millimeter” till min snälle frisör. Jag behöver inte gråta, inte slita mitt hår ( Bibeln igen). Fem millimeter!!!

 5. Ditt tyckande om “naturlig skönhet” väcker gamla tonårsnojor i mig! Tänk vad jag varit avundsjuk på alla medsystrar som varit “naturligt vackra” utan smink och annat pynt. Var de sedan begåvade OCKSÅ, så ville man bara kräkas!!! Jag tillhörde dem som fick anstränga sig lite = bedrift numera!

 6. Mycket intressant, har aldrig hört talas om no-pooare. För några år sedan talade min, då tonårige, son om att han slutat använda schampoo – jag blev halvtokig och höll en kombinerad “mamma/lärare-föreläsning” för honom om hur äckligt det var… Nu är jag beredd att testa själv!

  • Kul! Jag är inte särskilt insatt, men det finns massvis av sätt att få håret riktigt rent utan schampo. Kolla Lady Dahmers blogg. Länk finns i inlägget. Kram!
   /Julia

Comments are closed.