För väluppfostrad för sitt eget väl

Idag fick jag besök av vittnen.

Å ena sidan är det ju inget med det. Deras livsmening går ut på att frälsa människor. Min livsmening går mycket ut på att lyssna på människors historier. Vittnen har ofta sådana att berätta.

Å andra sidan är det ju just det. Vi vill få ut helt olika saker av varandra. Det blir så meningslöst.

De vill inte berätta spännande saker om sina liv och vägar till Jehova för mig. De vill att jag också ska bli ett vittne. Att jag ska komma på deras möten och viga mitt liv åt att bli en av de 140 000 (?) utvalda. Och där står jag och ler och liksom låtsas. Jag är nämligen alldeles för väluppfostrad för att säga nej tack, jag respekterar ert beslut, men jag ogillar doktriner. Jag gillar frihet och normbrott. Gud kan finnas i allt från ett träd eller en ödla till en grabb eller ett glas vin beroende på mitt humör, så ödsla inte mer tid på mig, por favor, hejdå.

Jag har heller inget behov av att försöka avtäcka myter med den där fråge-retoriken man lärde sig i skolan.

Typ:

”Gud är alltings skapare.”

”Hur vet man det?”

”Det står i bibeln”.

”Vem skrev bibeln?”

”Gud”.

”Men hur vet man att han skrev den?”

”Därför att han är alltings skapare.”

”Aha! Där har du motsägelsefullheten, ser du!”

Men allt är ju relativt och jag tycker på många sätt det är fint när människor hittar sin mening i något, spelar mindre roll var det är, om det är ”sant” eller ”falskt”, stämmer med tidsenlig vetenskap eller inte.  Alla människor måste ju också vara fria att skapa sin egen sanning och vem är jag att ifrågasätta en annan människas livsorientation?

Så istället sa jag ”vad intressant” och så läste jag artigt alla paragrafer i bibeln som vittnet höll upp framför mig. Jag låtsades inte ens läsa dem. Jag läste verkligen. Sen ställde jag artiga frågor om innehållet och undrade ännu artigare om var och när de hade de där mötena de ville att jag skulle komma till. Jag skrev till och med ned adressen på en lapp med en penna jag letade efter i fem minuter.

Varför är jag så himla ödmjuk hela tiden? Jag vill faktiskt inte vara det, alltid. Efter en och en halv timme när vittnena gick var jag nämligen på jättedåligt humör och hade helt kommit ur flödet ur texten jag skrev på. Mest sur på mig själv naturligtvis. För det här, tillsammans med det här och det här, börjar ju blir rätt tjatigt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 Comments

on “För väluppfostrad för sitt eget väl
7 Comments on “För väluppfostrad för sitt eget väl
 1. Ha!!! Din farfar råkade alltid i gräl med “vittnena”. Han startade alltid med de bästa föresatser, han var mild, förlåtande, empatisk, men det slutade alltid med ett ljudligt gräl, där familjen låste in sej nånstans och Din farfar fick laga ytterdörren dagen efter… Kära dotter! Du har aldrig visat några tecken på att Du vansläktas, men Din ödmjukhet verkar fel, på något sätt. Din farfar körde med muskler, som alltid varit ett verksamt medel i debatten. Man vinner aldrig en debatt med ett “vittne”. Dom har kurser i Salt Lake City för sånt. Alltså, vill Du slippa att lägga värdefull tid på religiöst skitsnack, klipp till direkt ! Du har ju ärvt Din farfars muskler! Använd dom!!! p

 2. Ha!
  Själv får jag något elakt i mig när Jehovas vittne knackar på min dörr och ser på mig som om jag vore en förtappad själ! Nej tack, inga sådana besök! Jag motar dem alltså i dörren rent bokstavligt. Vänligt med mycket bestämt. Numera alltså – det var värre när jag var yngre.
  Eva

 3. Skyll inte din (väl)uppfostran på mig i det här fallet!
  Men jag minns när jag var i din ålder så var jag mer tillmötesgående än vad som är fallet idag. Sätt dina bestämda gränser nästa gång de vill frälsa din själ!
  Jättekramen
  mamma

 4. Do you know how I avoid duplicate iCal alerts? (Apple support does not, so far…) I think b/c of iCloud calendar sharing between my husband and that i, I am getting two alerts for every event on the iMac and on the iPhone. everything is up to date and i have a very new MacBook Pro and the new iPhone 4s.

Comments are closed.