Jag har redan lärt mig hur man är grön, nu behöver jag bara lära mig att bli en radikal människa.

På den här kursen uppe i Norrland lär man sig rubbet om ekologiskt självhushåll.  Jag blir så glad över sånt här för det är ju den absolut bästa utbildning som finns. Jag är ingen domerdagsförespråkare, men jag är – precis som alla normalt fungerande människor – medveten om att förutsättningarna för en god framtida miljö i världen inte är särskilt stora. Om vi kan göra hemsidor, argumentera i genusfrågor och bota sjukdomar blir ju helt oviktigt om vi inte har vatten att dricka och en jordmån där det går att odla mat som inte dödar oss.

Hallelulja.

Uppe i en flod i skogen där vi badade för ett tag sedan mötte vi en en gammal man som inte hade handlar någonting på ett och ett halvt år!  Han behövde inte det. Frukt och grönsaker odlade han. Getter hade han, och så höns såklart. El hade han inte, kunde ändå inte läsa och sov med solen. Vatten drack han i källan på tomten. Badade i floden emellanåt. Till och med tobakan till cigarren han hade i mungipan var egenodlad. Han hade aldrig varit sjuk.

Hallelulja igen.

Ja. Jag vet. Jag bor själv på landet. Ändå har jag inte styrt upp en enda gnutta till självhushåll. Dessutom kör jag bil och moppe, äter tonfisk och läser böcker som är gjorda av skog. När jag fick lift av den stenrike ägaren till de knallgröna boskapsmarkerna som förgiftar vattnet i min bäck sa jag: hej, va trevligt att träffas istället för att lägga häftstift på hans säte när han gick ur för att öppna bildörren för mig.

Pust. Vad är det för fel på mig? Jag vill gå en kurs där man lär sig att vara en radikal människa.

Eller hur?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Comments

on “Jag har redan lärt mig hur man är grön, nu behöver jag bara lära mig att bli en radikal människa.
14 Comments on “Jag har redan lärt mig hur man är grön, nu behöver jag bara lära mig att bli en radikal människa.
 1. Hej Julia!

  WOW! Vilken superfin ny bloggsida och din header är bara helt fantastisk och väldigt mycket du. Självklart följer jag era vidare äventyr. Fattas bara annat!

  Ja, nog behöver vi alla tänka om hur vi lever våra liv. Framförallt vi i västvärlden som tycks ha hamnat i ett konsumtionssamhälle som kommer sluta med förskräckelse en dag. Det slängs mängder med prylar bara för att de är “out of date”. Prylar som människor i andra länder anske inte ens kan drömma om att en dag äga. Eller kanske inte ens har något bhov av att äga. För jag tror att mycket av den västerländska konsumtionen handlar mer om att döva och påvisa status än om verkligt behov.

  Det är väl kanske så att det viktigaste är att börja någonstans. I det lilla. Kanske växer det. Alla bäckar små. För vår del blir det mycket ekologiskt och mycket självhushåll men å andra sidan kör vi lantisar bil när vi ska någonstans. Så visst har vi långt kvar men varje liten del har ju betydelse. Sopsortering, energisnåla glödlampor, sänka inomhustemperaturen ett par grader… små saker kan tyckas men visst har de betydelse.

  Ta hand om dig du fina och tack för att du alltid berör med dina inlägg!

  Kram Lotta

  • Hej Lotta! Jag håller med. Det är väldigt få prylar som handlar om verkliga behov. Men behov är ju relativt, man kan ju till exempel säga att “jag behööööver köra runt i min stadsjeep hela tiden för jag känner mig så lyckad och framgångsrik då”. Och jag tror att det är där kruxet ligger för många. Jag säger exempel att “jag dör om jag inte får läsa böcker” trots att MILJÖN hade mått bättre om ingen hade läst, varken på läsplattor eller på pappor. Ibland hade jag önskat att jag kunde vara så radikal. Vi rättfärdigar ofta våra val – bensin, lampor, kläder, mat, resor osv – med att “vi väljare ett miljövänligARE alternativ” istället för att helt enkelt avstå. Men det där är ju svårt. Och själv har jag ju, som du läser, absolut inte kommit dit ännu :). Kram och tack för din fina kommentar och din fina blogg!

 2. Din efterlysning om nya inlägg fick fart på mej. Och synkronismerna mellan oss fortsätter: Vi skriver samtidigt två “gröna” inlägg. ;-) Tänk om man kunde leva ett liv där ens ideal helt ligger i samklang med ens handlingar. Det vore fint. Under korta stunder kanske…

 3. Igenkänning! Jag för en inre kamp med mig själv varje dag. Jag strävar efter att bli mer “radikalt grön” och jag är nöjd när skafferiet består av ekologiskt odlade varor till största del. Jag är tillfreds när jag vänder och traskar tillbaka för att plocka upp den där förfulande plastpåsen som rasslade runt i skogen. Jag gillar att sortera och fara till Återvinningsstationen och jag peppas av att hushållssoporna blir mindre för varje sophämtning. Jag kan jobba på en individuell nivå och det är väl gott så, men ingen skulle bli gladare än jag om flera av jordens länder kunde förrenas om KRAFTTAG! Och då pratar jag om en krävd minskad levnadsstandard för väldigt många av oss, vilket jag faktiskt tror vi skulle må gott av.

  • Jag håller med. Levnadsstandard – tror jag – är ett farligt begrepp vi borde tänka över. Det har kommit att handla om materiell standard mycket mer än det borde avse – möjligheten att leva i en trygg och fin miljö. Tyvärr tar ju ofta båda ut varandra. Det är när det finns “ett krav” på materiell standard som klassklyftor blir extra synliga. Och samhällen med stora klassklyftor är sällan fina och trygga samhällen. Kram!/Julia Svanberg

 4. Julia vad fin bloggen är, fantastisk header-bild som man blir aldeles glad av. Särskilt den med pappan och barnen på biltaket som jag tycker på något sätt sammanfattar hela stämningen i din blogg.

  Jag sprang ett par varv runt Universidad Nacional i Bogotá igår och funderade precis på det där med att vara radikal medan jag betraktade alla nersprayade väggar inne på campus. Jag tänker att det kanske viktigaste inte är att vi blir mer genuint radikala, utan att vi snarare behåller vår inställning och ödmjukhet, och inte blir mer och mer bekväma ju äldre vi blir. Jag har annars en viss rädsla för att jag kommer ha ett Volvo/Kitchen aid/whatever status-behov om tio år. Ungdomen förändrar och förbättrar världen överallt, alla revolutioner görs av unga. Vi kan väl bara förbli unga helt enkelt!?
  Kram Ida

  • Halloj Ida!
   Intressant svar. Jag håller med om att de största förändringarna brukar göras av unga och därför ska vi klart förbli unga! Att vara för radikal är ju inte bra. Man måste, precis som du säger, vara ödmjuk och acceptera att det finns fler “sanna” svar en ett enda. Men samtidigt gör ofta relativitetstanken att man bara tänker och inte gör. Det var det jag menade när jag skrev att jag ville vara mer radikal. Jag vill lära mig att översätta mina tankar till agerande.
   Kram på dig! Kul att du gillar nya bloggen.
   /Julia Svanberg

 5. Jag är lite orolig över alla som vill tala om för mej hur jag bör / ska leva och framföra mej, och jag känner mej inte heller manad att enrolera mej. Själv gavs jag möjlighet att välja utbildning istället för flottan, ibland kan jag komma på mej med att undra om jag gjorde rätt. Som ung trodde jag att de ihjälskjutna och ihjälsvultna skulle få det bättre i himlen, och att begreppet “Gud” representerade den rättvisa hämnden. Det gör jag inte längre. Han lyste med sin frånvaro i Nazityskland och han var fullständigt osynlig och ickenärvarande när afrikas machetes slaktade fel sorts medborgare. Och var fanns de radikala?

 6. Tänk att leva som han. Jag vill också. Det är min dröm. Ja, minus tobaken. Hatar tobak. Folk konsumerar för mycket och tänker för lite på jordens framtid. Jag blir ofta jävligt rädd och får panik över just det här. Faktiskt min största skräck.

  • Ja, så länge man kan leva ifred är det nog ett av de härligaste liven man kan ha om man levt så hela sitt liv. Som att leva i en bubbla utan att veta om att det är en bubbla :). Jag håller tummarna för att du hittar ditt hus på landet. Kram!

 7. just stumbled upon your blog and wanted to say that i have really enjoyed reading your blog posts. any way i’ll be subscribing to your feed and i hope you post again soonhttp://www.bancofiat.net

Comments are closed.