Migränverket

J: Hej jag och min man ska söka uppehållstillstånd till honom, men jag är lite orolig för jag har hört att handläggningstiden är typ ett år och åtta månader.

MV: Ja, det stämmer. Och som situationen ser ut nu. Det kan blir längre.

J: Och han måste vara i hemlandet när beslutet kommer?

MV: Ja, det stämmer också. Annars blir det automatiskt avslag även om beslutet blev positivt.

J: Men om vi jobbar som gnuer nu och fixar pengar, eller kanske vinner på en trisslott eller så, låt säga det, då kan han åka hit och hälsa på som turist regelbundet i ett år och åtta månader tills beslutet kommer, eller hur?

MV: Nej, för beslutet kan komma innan dess. Det kan komma om två månader eller om ett år, eller om två år. Det kan man inte veta.

J: Och då undrar jag lite hur vi bäst kan göra eftersom det känns rätt jobbigt att vara ifrån varandra hela den tiden, speciellt för barnen, de mår… skit.

MV: Ja.

J: Så därför undrar jag en sak. Jag har hört föräldrar som sökt uppehållstillstånd på plats i Sverige och det har gått mycket snabbare eftersom beslutet då faller på barnets bästa och inte på föräldrarnas relation med varandra.

MV: Tjaaa… man KAN ju göra så. Men det är ju inte rätt. Uppehållstillstånd skall alltid sökas från hemlandet. Söker han när han är i Sverige är det mindre chans att han får.

J: Men vårt fall är ju solklart. Vi har bott tillsammans i hur många år som helst. Jag kan visa bilder på honom när han byter barnens blöjor, följer dem till dagis, följer dem till skolan.

MV: Det är ändå mindre chans att han får stanna om han söker i Sverige.

J: Jag har en blogg också. Mammas Machete heter den. Där finns hela vårt gemensamma liv dokumenterat.

MV: (en lång paus) Du, men det finns många som får avslag ändå… (suck).. jag har sett det många gånger…

J: Barnen har svårt att sova om nätterna. De äter inte min mat. De säger att de längtar efter hans ris med stekt ägg. Varje gång hans namn nämns blir de helt tysta och inåtvända, liksom apatiska.

MV: —–

J: Men OM han då söker i hemlandet, om vi gör som man SKA göra, då är det väl säkert att han får uppehållstillstånd i Sverige, i alla fall på något år eller så?

MV: Nej. Det kan bli avslag ändå. Det har jag också sett många gånger… (suck)

J: Vad jobbigt.

MV: Ja.

J: Varför ska det vara såhär?

MV: Jag vet inte.

Vi är tysta ett slag. Sedan ger personen på Migrationsverkets telefon mig ett råd. Hennes röst har förändrats. Den är varmare, mer personlig. Det känns som om hon ger rådet till en vän. Hon säger att vi kanske borde fortsätta bo hela familjen i Colombia istället.

***

För er som vill veta mer om den skoningslösa kampen för splittrade familjer på jakt efter det där uppehållstillståndet som kan göra dem hela igen läs Annikas viktiga och bitvis sorliga inlägg HÄR.

Och för er som tycker jag är tråkig nu som publicerar inlägg så sällan och längtar efter berättelser från Colombia så följ Johannes. Han är återuppstånden på Er man i Colombia. Missa inte!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 Comments

on “Migränverket
20 Comments on “Migränverket
 1. Riktig jäkla skit är vad det är! En svensk kompis här i Bolivia åkte till Sverige förra veckan, med hela familjen. Han vägrade lämna fru och barn här i Bolivia, i ovissheten och i väntan på hennes uppehållstillstånd.

  Men han har letat och läst som en tok och han har texter från Mv som visar att man faktiskt får vara ihop i Sverige i väntan på beslut. Jag är osäker men hör av dig om du vill ha hans nummer. Kram o lycka till!

 2. Tänker på er! Att det ska vara så himla komplicerat!?! Speciellt när det finns barn med i bilder och du är svensk.
  Kram på dig!

  Saknar också dina texter, nyfiken på hur du upplever Sverige. Kulturkrockar?

 3. Så knäppt och så himla hemskt, vet knappt vad jag ska säga ens.. Hoppas ni hittar ett sätt, Oscar sökte ju från Sverige till slut. Väl? Jag håller alla tummar jag har, hårt, för er!

 4. Hej.
  Jag har en granne som precis har fått uppehållstillstånd.
  De sökte i december så det tig 10 månader.
  Han har varit här de sista två månaderna och väntat. Sedan fick de besked att nu var han tvungen att åka hem för nu kommer snart beskedet. Sedan kom det inom en vecka. De har inga barn ihop. Det var aldrig något snack om att det inte skulle fungera.
  Kram och lycka till

 5. Men fy de där låter ju väldigt
  Märkligt & omänskligt att man måste bo isär så länge för att få uppehållstillstånd.. :/ Håller tummarna det löser sig & att ni hittar någon bra lösning.. :(

 6. Fruktansvärt är det! Stort lycka till Julia. Annika skicka det där mejlet till mig också är du snäll, det kanske innehåller något nytt som jag inte känner till 🙏🏻 kram på er

 7. Helt hemskt, – men hoppas från mitt innersta det löser sig snarast.Vet några som ville hit på besök från Makedonien ( vi snackar turister, bara besökare som ville se ett schysst Sverige) som inte fick komma in – för Migrationsverket trodde dem ville bo här. Vem vill eg bara komma o bo här (Sorry att jag inte är politiskt “korrekt”).

 8. Fy i sjutton vad jobbigt det måste vara för er allihopa. Jag har saknat din blogg, känns bra att få en förklaring till varför du inte skrivit.
  Jag hoppas verkligen att det ordnar sej snabbare än de säger och varför kan man inte få vänta med sin familj i det land man söker uppehållstillstånd?!? Halva familjen är ju svensk också. Det är svårt att förstå deras regler, det finns liksom ingen logik och empati i dessa.
  Lycka till!
  Lena

 9. Hej, om ni har gemensamma barn kommer han få tillstånd innifrån. MV kan ibland ge missvisande information. Han borde resa till Sverige och så ska ni kontakta MV och infornera om att han ska stanna kvar. En ny lagändring kom i våras som gör att föräldrar till barn bosatta i Sverige kan få tillstånd innifrån. Jag är välinsatt i migrationsrätt. Och det är absolut inga problem för honom att få tillstånd. Han lär få permanent tillstånd direkt.

Comments are closed.